Friday, July 19, 2013

Pera Palace Hotel


The Pera Palace Hotel Jumeirah (Turkish: Pera Palas Oteli) is a historic special category hotel and museum hotel located in the Beyoğlu (Pera) district in Istanbul, Turkey. It was built in 1892 for the purpose of hosting the passengers of the Orient Express and was named after the place where it is located. It holds the title of "the oldest European hotel of Turkey". The Pera Palace Hotel is located in the Tepebaşı neighbourhood of Pera, once known as "Little Europe". It is about 20 km from Atatürk International Airport. The hotel is in walking distance of Istiklal Avenue, Taksim Square and the British, Swedish, Russian, Dutch, Italian, French and German consulates.


Establishment work began in 1892 and the grand opening ball was held in 1895.
Pera Palace is located in the Tepebaşı district of Pera.
Alexander Vallaury, a French-Turkish architect living in the city designed the hotel in a blend of neo-classical, art nouveau and oriental styles. Vallaury undertook a number of other projects in Istanbul, including The Ottoman Bank Headquarters and The Istanbul Archaeology Museum.
The hotel was the first building in Turkey to be powered by electricity, other than the Ottoman Palaces. It was also the only address in the city to provide hot running water for its guests and was home to the first electric elevator in Istanbul.
The hotels first owners was the Ottoman Armenian Esayan family.
 
 
Pera Palace Hotel is today regarded as an important historical building and is listed under the general protection of Turkish Law (No. 2863 of 1983, amended with Law No. 5226 of 2004) concerning cultural heritage in Turkey.  Alexander Vallaury, a Levantine of French origin and resident of Istanbul designed the property. Vallaury integrated neo-classical, art nouveau and oriental styles resulting in a building which is typical of the architecture of the 19th-century Istanbul. The exterior façade, as well as the layout of the property, follows a neo-classical approach. The interiors of the building feature a more oriental style, mostly concentrated in the ballroom interior. In keeping with this eclectic vision, art nouveau lines feature in and around the elevator and in the coffee house section.
 
 
Although a prominent symbol of Istanbul’s cityscape, the Pera Palace property was in need of an extensive renovation. Consequently in April 2008, the Beşiktas Shipping Group launched a 23 million Euro renovation and restoration project. KA.BA Conservation of Historic Buildings and Architecture directed the project alongside the Metex Design Group and the entire renovation project is completed on September 1, 2010.
A key attraction, the Atatürk Room 101 remains as a ‘Museum Room’, with many personal items and reading material of the great leader Mustafa Kemal Atatürk exhibited to the public.


In Ernest Hemingway's short story The Snows of Kilimanjaro, the main character, writer Harry, stays at the Pera Palace hotel while serving in the military during the Allied occupation of Constantinople (Istanbul) in World War I. Henry Pulling and his aunt Augusta Bertram, protagonists of Graham Greene's 1969 novel, Travels With My Aunt, stay at the Pera Palace during their Istanbul adventure.


 Pera Palace Hotel, İstanbul, Beyoğlu, Tepebaşı'nda, Meşrutiyet Caddesi üzerinde yer alan özel kategoride otel. Pera Palace Hotel’in hikayesi, 19. yüzyılın sonlarında başladı. Dünyaca ünlü Orient Express, 1888 yılında Paris-İstanbul seferlerine başladığında, İstanbul’da Orient Express yolcularının alışkın oldukları yüksek standartları sunabilecek bir otel yoktu. Bu boşluğu, kısa süre sonra kuruluş çalışmalarına 1892 yılında başlanan, 1895’te ise açılış balosu yapılan Pera Palace Hotel doldurdu. Levanten mimar Alexandre Vallaury'nin tasarladığı otel, Haliç’in muhteşem manzarasına hakim, kültürel faaliyetleri ve sosyal aktiviteleri nedeniyle ‘küçük Avrupa’ olarak bilinen Pera’nın Tepebaşı bölgesindeydi.
 
 
 Orient Express’in o dönemki sahibi olan La Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens, 1896 yılında kendi işletme şirketini kurarak Pera Palace Hotel’in yarı mülkiyetini aldı. Otel, Birinci Dünya Savaşı’na kadar son derece parlak bir dönem geçirdi.
 
 
 Pera Palace Hotel, İstanbul’un en ihtişamlı yapılarından biri olarak açıldığında, birçok ilkleri barındırıyordu; İstanbul’da Osmanlı sarayları dışında elektriğin verildiği, ilk elektrikli asansörün ve ilk akar sıcak suyun bulunduğu binaydı. Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli olan Pera Palace Hotel, kuruluşundan itibaren tarihi olaylara tanıklık ederek kent kültürünün çok önemli simgelerinden biri haline geldi.


Pera Palace, 1917 yılından itibaren pek çok kez Mustafa Kemal Atatürk’ü de ağırladı. Cephe dönüşlerinde adeta evi gibi kullandığı, ülke için önemli kararlar aldığı ve üst düzey misafirlerini ağırladığı 101 numaralı odası, doğumunun 100. yılı olan 1981’de Atatürk'ün şahsi eşyalarının da sergilendiği bir müze oda haline getirildi. Bu niteliği nedeniyle, Pera Palace bir ‘müze-otel’ konumundadır. Atatürk’ün en sevdiği renk olan, diğer tüm evlerinde ve adına açılmış müze-evlerde de kullanılan gündoğumu rengi, ‘şafak’ pembesiyle yenilenen 101 numaralı müze oda, Pera Palace Hotel’in yenilenerek açılışından itibaren müzayedelerden temin edilen yerli ve yabancı nadide Atatürk kitapları, dönemin dergileri, imzalı fotoğraf ve kartpostallar, madalyalarla daha da zenginleştirildi.


. Dünya Savaşı, İstanbul’un işgali, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet’in ilanı ve II. Dünya Savaşı gibi birçok tarihi olayın tanığı olan ve mülk olarak Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’ne ait Pera Palace Hotel’in üst kullanım hakları 2006 yılından bu yana Beşiktaş Turizm Yatırımları A.Ş’ye aittir.


Pera Palace Hotel’in ünlü konukları arasında Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kral VIII. Edward, Kraliçe II. Elizabeth, Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph, Şah Rıza Pehlevi, Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito, General Franz von Papen, Zsa Zsa Gabor, Greta Garbo, Sarah Bernhardt, Alfred Hitchcock, Pierre Loti, Jacqueline Kennedy, Ernest Hemingway, Ninette de Valois, Mata Hari, Mikis Theodorakis gibi isimler yer alıyor. Pera Palace Hotel’in en ünlü müdavimlerinden biri de Agatha Christie. Dünyaca ünlü polisiye roman yazarının hayatında kimsenin bilmediği kayıp 11 günün sırrının; 1934 yılında yayımlanan ‘Doğu Ekspresi’nde Cinayet’ romanını tasarladığı Pera Palace Hotel’de olduğu söylenir.


Pera Palace Hotel, İstanbullu bir Levanten olan Alexander Vallaury tarafından tasarlanmıştır. İstanbul’da önemli yapılara imza atmış olan Vaullary, Osmanlı Bankası, Arkeoloji Müzesi’nin de mimarıdır. Art Nouveau, Neo-Klasik ve Oryantalist mimari tarzları bir arada kullandığı Pera Palace Hotel, 19. yüzyıl sonu İstanbul mimarisinin tipik bir örneğidir. Planında ve dış görünüşünde neoklasist bir yaklaşım etkilidir.


46 x 28 metre boyutunda dikdörtgen biçiminde bir taban üzerine oturan Pera Palace Hotel, ikisi bodrum kat olmak üzere dokuz kattan oluşmaktadır. Otelin iç yapıları sistemin tam ortasındaki alanda oluşturulmuş büyük bir aydınlık boşluğu üzerine temellendirilmiş. Giriş katında büyük bir salon olarak düzenlenmiş olan bu boşluk, yani Kubbeli Salon; merkezi konumunun yanı sıra, tüm plan şeması bu mekana göre belirlendiği için binanın da kalbi durumundadır. Pera Palace Hotel mimarisindeki Art Nouveau tarz, otelin en özgün parçalarından biri, İstanbul’un ilk elektrikli asansörü olan meşhur asansörü çevreleyen merdivenlerde özellikle dikkat çeker. Yapının ortasındaki boşluğun bulunduğu Kubbeli Salon ise, Oryantalist mimarinin kendini en çok hissettirdiği bölümdür. Kalan bazı bölümlerde yararlanılan Neo-Klasik stil de, otelin eklektik mimari yapısına katkıda bulunmaktadır.


 Origin Wikipedia...

 

Post a Comment

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search