Thursday, April 24, 2014

Yıldız Park Besiktas


Yıldız Parkı (Yıldız Korusu olarak da bilinir) , İstanbul'un, Beşiktaş İlçesinde yer alan tarihi park. Balmumcu'dan Ortaköy'e uzanan Palanga Caddesi kuzey ve doğu sınırını, Ortaköy'den Beşiktaş'a uzanan Çırağan Caddesi güney sınırını oluşturur. Biri Palanga Caddesi, diğeri de Çırağan Caddesi üzerinde olmak üzere iki ayrı kapısı olan Yıldız Parkı'nın içinde Malta köşkü ve Çadır Köşkü adı altında iki tane köşk vardır.


Osmanlı döneminde, özellikle 1600'lerin başlarında ön plana çıkmaya başladı. O zamanlar Kazancıoğlu Bahçesi adını taşıyan ve bu ailenin mülkü olan topraklar padişah IV. Murat tarafından satın alınarak kızı Kaya Sultan'a hediye edildi.Lale Devri döneminde süsleme zevkine dayalı düzenlenen çırağan alemleri sırasında çeşitli eğlencelere mekân olmuştur. Duvarın deniz tarafındaki koruluk ve içindeki Çadır ve Malta Köşkleri ise İstanbul Belediyesi'ne verildi. Önce Çırağan Sarayı'nın arka bahçesi, sonra da 1877'den itibaren genişletilmesine geçilen Yıldız Sarayı'nın dış koruluğu olan yeşillik, 1940'tan sonra Yıldız Parkı olarak adlandırıldı.


1925’te bir İtalyan işletmeciye verilen ve bir casino olarak kullanılan Şale Köşkü, Atatürk’ün müdahalesiyle bu işletmeciden alınmıştır. 1930'larda üçe bölünerek; tepe kısmındaki yapılar Harp Akademisi'ne ayrıldı (1978'de Kültür Bakanlığı'na bırakıldı), yine duvarın arkasında kuzey yönünde yer alan Şale Köşkü TBMM'ye bırakıldı.


1979'da Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan bir sözleşmeyle Malta ve Çadır köşklerinin onarımıyla beraber Yıldız Parkı'nın bütün bakımı 15 yıllığına bu kuruluşa bırakıldı. 1994 yılında anlaşmanın yenilenmemesi üzerine kullanım hakkı tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne geçti.


Yıldız Park (Turkish: Yıldız Parkı) is a historical, urban park in Beşiktaş district of Istanbul, Turkey. It is one of the largest public parks in Istanbul. The park is located in Yıldız quarter between the palaces of Yıldız and Çırağan. Yıldız Park was once part of the imperial garden of Yıldız Palace. Extending down the slopes from the palace, this walled park was reserved only for palace dwellers during the reign of Sultan Abdulhamid II.


The area of Yıldız used to be a forest in Byzantine times. Starting during the reign of Suleiman the Magnificent, the sultans made it their hunting grounds. In the next centuries, it remained as a grove behind the seaside palaces. The neighbourhood began to flourish in the wake of construction of the palace in the 19th century. It took its name from the first pavilion, namely Yıldız Kasrı, commissioned by Selim III in early 19th century.  The 25-acre (0.10 km2) of the palace's external garden were surrounded by high walls and detached from a grove during the reign of Abdulhamid II in the 19th century. A small artificial lake, pavilions, summer houses and a porcelain factory were established in this section.


 Currently Yıldız Park is a beautiful garden complex with set in a very large park of flowers, plants and trees, gathered from every part of the world dating from the Ottoman era. Park grounds offer panoramic views of the Bosphorus. The park is a popular picnic place especially for the weekends. Two beautiful old pavilions, namely Çadır and Malta pavilions, are used to rest, drink tea, eat breakfast and have lunch.


The park is separated into two sections, the outer section is open to the public and comprises the Şale, Çadır and Malta pavilions and the still-operating Yıldız porcelain factory. The vegetation of the park includes magnolia, bay leaves, Judas trees, silver limes and horse-chestnuts. Furthermore, the park shelters oak, cypress, pine, yew, cedar and ash trees. Besides, the outer section has two man-made lakes.


Origin Wikipedia...


ISTANBUL'S 


Post a Comment

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search